i

Waterhardheid Utrecht

 • Zacht
  0
 • 6.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,30 dH. Zo hard is het drinkwater in Utrecht. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalk.

Utrecht is onderdeel van de top-50 steden van Nederland en is daarmee een vrij grote woonplaats met 277.270 inwoners. Utrecht hoort bij de gemeente Utrecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Utrecht+Utrecht

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Harriet - Utrecht
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Utrecht

Iemand kan waterhardheid van 6,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Utrecht objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,30 Duitse graden in Utrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Utrecht

Becijfering voor 6,30 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Utrecht?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Utrecht is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.