i

Waterhardheid Utrecht

 • Zacht
  0
 • 6.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,30 Duitse graden. Zo hard is het water in Utrecht minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Utrecht is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Utrecht hoort bij de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats met 277.270 inwoners. Utrecht is onderdeel van de gemeente Utrecht. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Utrecht

Men kan een hardheid van 6,30 Duitse graden "prima" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 6,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Utrecht waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,30 dH in Utrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Utrecht

Becijfering voor 6,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Utrecht?

Iedereen ervaart onthard water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Utrecht is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.