i

Waterhardheid Valkenburg (Valkeberg)

 • Zacht
  0
 • 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 dH. Zo hard is het water in Valkenburg (Valkeberg). Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Valkenburg telt 4.865 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Valkenburg bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Katwijk.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Valkenburg

Men kan een waterhardheid van 7,34 dH wellicht "OK" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Valkenburg objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,34 dH in Valkenburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Valkenburg

Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Valkenburg?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine restant komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Valkenburg is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.