i

Waterhardheid Valkenburg (Katwijk)

 • Zacht
  0
 • 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 dH. Zo hard is het kraanwater in Valkenburg (Valkeberg). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Valkenburg is een kleine woonplaats met 4.865 inwoners. Valkenburg hoort bij de gemeente Katwijk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Valkenburg

De beleving van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden en dus het boenen van de douchewand accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Valkenburg objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Valkenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Valkenburg

Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Valkenburg?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Valkenburg is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.