i

Waterhardheid Varik

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Varik is 7,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Varik is 7,30 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Varik telt 1.010 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Varik ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Varik

De perceptie van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,10 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water van 7,10 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Varik waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 7,10 dH in Varik**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Varik

Becijfering voor 7,10 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Varik?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Varik is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,10 naar 0 dH te verminderen.