i

Waterhardheid Varik

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Varik kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,10 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Varik is 7,30 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Varik telt 1.010 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Varik hoort bij de gemeente Neerijnen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Varik

Men kan waterhardheid van 7,10 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,10 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Varik waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Varik**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Varik

Berekening voor 7,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Varik?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Varik is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.