i

Waterhardheid Veenendaal

 • Zacht
  0
 • 6.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,70 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Veenendaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Veenendaal is een naar verhouding grote woonplaats met 63.030 inwoners. Veenendaal hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Veenendaal.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Veenendaal

U kunt een waterhardheid van 6,70 Duitse graden misschien "prima" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 6,70 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Veenendaal waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,70 dH in Veenendaal**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Veenendaal

Calculatie voor 6,70 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Veenendaal?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Veenendaal is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 6,70 naar 0 dH te verminderen.