i

Waterhardheid Veenendaal

 • Zacht
  0
 • 6.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Veenendaal ligt rond de 6,70 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Veenendaal is 0,00 dH. Dit is water.

Veenendaal is een naar verhouding grote woonplaats met 63.030 inwoners. Veenendaal bevindt zich in de gemeente Veenendaal. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Veenendaal

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is zeer subjectief. Men kan zo een hardheid van 6,70 dH "OK" vinden en het ontkalken van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,70 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Veenendaal objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,70 dH in Veenendaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Veenendaal

Rekensom voor 6,70 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Veenendaal?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Veenendaal is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,70 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.