i

Waterhardheid Velsen-Noord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Velsen-Noord is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Velsen-Noord biedt plaats aan 5.125 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Velsen-Noord hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Velsen-Noord

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Velsen-Noord objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Velsen-Noord**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Velsen-Noord

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Velsen-Noord?

Een ieder beleeft onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine residu komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Velsen-Noord is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.