i

Waterhardheid Velsen-Noord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Velsen-Noord is 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Velsen-Noord is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Velsen-Noord biedt plaats aan 5.125 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Velsen-Noord ligt in de gemeente Velsen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Velsen-Noord

De indruk van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Velsen-Noord waardevrij testen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Velsen-Noord**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Velsen-Noord

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Velsen-Noord?

Een ieder beleeft zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Velsen-Noord is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.