i

Waterhardheid Velsen-Zuid

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Velsen-Zuid ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Velsen-Zuid is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Velsen-Zuid biedt plaats aan 1.920 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Velsen-Zuid maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Velsen-Zuid

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Velsen-Zuid waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Velsen-Zuid**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Velsen-Zuid

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Velsen-Zuid?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Velsen-Zuid is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.