i

Waterhardheid Velsen-Zuid

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Velsen-Zuid heeft een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Velsen-Zuid telt 1.920 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Velsen-Zuid maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Velsen-Zuid

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Velsen-Zuid objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Velsen-Zuid**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Velsen-Zuid

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Velsen-Zuid?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Velsen-Zuid is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.