i

Waterhardheid Velserbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Velserbroek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Velserbroek is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Velserbroek is een naar verhouding kleine woonplaats met 16.005 inwoners. Velserbroek bevindt zich in de gemeente Velsen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Velserbroek

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Velserbroek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Velserbroek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Velserbroek

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Velserbroek?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Velserbroek is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.