i

Waterhardheid Velserbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Velserbroek kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Velserbroek is een vrij kleine woonplaats met 16.005 inwoners. Velserbroek is onderdeel van de gemeente Velsen. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Velserbroek

De beleving van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Velserbroek waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Velserbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Velserbroek

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Velserbroek?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Velserbroek is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.