i

Waterhardheid Venhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Venhuizen. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Venhuizen is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Venhuizen telt 4.365 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Venhuizen bevindt zich in de gemeente Drechterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Venhuizen

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Venhuizen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Venhuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Venhuizen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Venhuizen?

Een ieder ervaart kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in gebieden met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Venhuizen is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.