i

Waterhardheid Venhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Venhuizen. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Venhuizen is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Venhuizen telt 4.365 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Venhuizen bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Venhuizen

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Venhuizen waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Venhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Venhuizen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Venhuizen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Venhuizen is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.