i

Waterhardheid Vianen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Vianen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Vianen biedt plaats aan 16.180 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Vianen bevindt zich in de gemeente Vianen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Vianen

U kunt een waterhardheid van 7,34 dH misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Vianen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Vianen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vianen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Vianen?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vianen is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.