i

Waterhardheid Vianen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Vianen bedraagt ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Vianen is 8,18 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Vianen is een vrij kleine woonplaats met 16.180 inwonenden. Vianen ligt in de gemeente Vianen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Vianen

Iemand kan waterhardheid van 7,34 dH wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Vianen objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Vianen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Vianen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Vianen?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt het meest voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vianen is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te reduceren.