i

Waterhardheid Vinkeveen

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Vinkeveen ligt rond 7,60 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Vinkeveen telt 8.470 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Vinkeveen is onderdeel van de gemeente De Ronde Venen. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Vinkeveen

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,60 dH "normaal" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Vinkeveen objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Vinkeveen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vinkeveen

Calculatie voor 7,60 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Vinkeveen?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vinkeveen is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.