i

Waterhardheid Vinkeveen

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Vinkeveen ligt in de buurt van de 7,60 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Vinkeveen is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Vinkeveen telt 8.470 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Vinkeveen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Vinkeveen

De betekenis van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,60 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 7,60 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Vinkeveen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Vinkeveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Vinkeveen

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Vinkeveen?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vinkeveen is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.