i

Waterhardheid Vleuten

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Vleuten bedraagt ongeveer 7,60 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Vleuten is 0,00 Duitse graden. Dit is water.

Vleuten biedt plaats aan 23.145 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Vleuten ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrecht.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Vleuten

Iemand kan een waterhardheid van 7,60 dH misschien "geen probleem" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Vleuten objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,60 Duitse graden in Vleuten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vleuten

Becijfering voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Vleuten?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vleuten is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.