i

Waterhardheid Vleuten

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Vleuten kenmerkt zich door een waterhardheid van 7,60 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Vleuten telt 23.145 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Vleuten bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrecht.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Vleuten

De waarneming van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Vleuten waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,60 dH in Vleuten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vleuten

Calculatie voor 7,60 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Vleuten?

Praktisch iedereen ondervindt onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vleuten is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 7,60 naar 0 dH te verminderen.