i

Waterhardheid Vogelenzang

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Vogelenzang bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Vogelenzang biedt plaats aan 2.230 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Vogelenzang is onderdeel van de gemeente Bloemendaal. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Vogelenzang

De gewaarwording van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Vogelenzang waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Vogelenzang**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vogelenzang

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Vogelenzang?

Iedereen beleeft onthard drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vogelenzang is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.