i

Waterhardheid Vogelenzang

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Vogelenzang kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Vogelenzang is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Vogelenzang is een erg kleine woonplaats met 2.230 inwoners. Vogelenzang hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Vogelenzang

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douche accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Vogelenzang objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Vogelenzang**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vogelenzang

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Vogelenzang?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vogelenzang is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.