i

Waterhardheid Volendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Volendam bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Volendam is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Volendam is een naar verhouding kleine woonplaats met 21.520 inwoners. Volendam is onderdeel van de gemeente Edam-Volendam. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Volendam

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Volendam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Volendam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Volendam

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Volendam?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Volendam is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.