i

Waterhardheid Voorhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Voorhout kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Voorhout is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Voorhout is een vrij kleine woonplaats met 15.240 inwoners. Voorhout maakt deel uit van de gemeente Teylingen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Voorhout

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Voorhout waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Voorhout**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Voorhout

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Voorhout?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Voorhout is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.