i

Waterhardheid Voorhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Voorhout is 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Voorhout is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Voorhout telt 15.240 inwonenden. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Voorhout ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Teylingen.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Voorhout

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Voorhout objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Voorhout**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Voorhout

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Voorhout?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Voorhout is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.