i

Waterhardheid Voorthuizen

 • Zacht
  0
 • 6.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,70 dH. Zo hard is het kraanwater in Voorthuizen minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub water. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Voorthuizen is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Voorthuizen biedt plaats aan 10.330 inwonenden. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Voorthuizen hoort bij de gemeente Barneveld. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Voorthuizen

De indruk van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,70 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de douchewand dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,70 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Voorthuizen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,70 Duitse graden in Voorthuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Voorthuizen

Calculatie voor 6,70 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Voorthuizen?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Voorthuizen is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,70 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.