i

Waterhardheid Voorthuizen

 • Zacht
  0
 • 6.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Voorthuizen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,70 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Voorthuizen is een vrij kleine woonplaats met 10.330 inwonenden. Voorthuizen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Voorthuizen

De betekenis van een vastgestelde hardheid is erg subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 6,70 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 6,70 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Voorthuizen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,70 dH in Voorthuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Voorthuizen

Berekening voor 6,70 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Voorthuizen?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Voorthuizen is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,70 naar 0 Duitse graden terug te brengen.