i

Waterhardheid Vreeland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Zo hard is het water in Vreeland minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Vreeland is 7,70 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Vreeland telt 1.790 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Vreeland hoort bij de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Vreeland

De perceptie van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 5,90 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Vreeland objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,90 Duitse graden in Vreeland**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vreeland

Berekening voor 5,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Vreeland?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vreeland is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 5,90 naar 0 dH terug te dringen.