i

Waterhardheid Vreeland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Vreeland. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Vreeland is 7,70 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Vreeland is een zeer kleine woonplaats met 1.790 inwoners. Vreeland hoort bij de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Vreeland

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 5,90 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Vreeland objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 Duitse graden in Vreeland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vreeland

Berekening voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Vreeland?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vreeland is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.