i

Waterhardheid Vrouwenakker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Vrouwenakker kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Vrouwenakker is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Vrouwenakker is een kleine woonplaats met 100 inwonenden. Vrouwenakker maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Vrouwenakker

De ervaring van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Vrouwenakker objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Vrouwenakker**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vrouwenakker

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Vrouwenakker?

Praktisch iedereen ondervindt onthard water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vrouwenakker is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.