i

Waterhardheid Vrouwenakker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Vrouwenakker kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Vrouwenakker is een kleine woonplaats met 100 inwoners. Vrouwenakker bevindt zich in de gemeente Nieuwkoop. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Vrouwenakker

De beleving van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Vrouwenakker waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Vrouwenakker**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Vrouwenakker

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Vrouwenakker?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vrouwenakker is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.