i

Waterhardheid Vrouwenpolder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Vrouwenpolder heeft een waterhardheid van minimaal 6,38 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Vrouwenpolder biedt plaats aan 1.100 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Vrouwenpolder ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Vrouwenpolder

Iemand kan waterhardheid van 6,38 dH misschien "acceptabel" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Vrouwenpolder waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Vrouwenpolder**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Vrouwenpolder

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Vrouwenpolder?

Onthard water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Vrouwenpolder is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.