i

Waterhardheid Vrouwenpolder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Vrouwenpolder. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Vrouwenpolder is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Vrouwenpolder is een zeer kleine woonplaats met 1.100 inwoners. Vrouwenpolder maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Vrouwenpolder

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de tegels accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Vrouwenpolder objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Vrouwenpolder**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Vrouwenpolder

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Vrouwenpolder?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vrouwenpolder is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.