i

Waterhardheid Vuren

 • Zacht
  0
 • 7.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Vuren ligt in de buurt van de 7,10 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Vuren is een kleine woonplaats met 2.060 inwonenden. Vuren maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lingewaal.

Hardheid normering

Kaart van place+Vuren+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Marijke - Doetinchem
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Vuren

De perceptie van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,10 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Vuren objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Vuren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Vuren

Rekensom voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Vuren?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vuren is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.