i

Waterhardheid Waal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Waal kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Waal is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Waal biedt plaats aan 100 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Waal bevindt zich in de gemeente Molenwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Waal+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Inge Lichter - 's-Gravenhage
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Waal

Men kan hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Waal waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Waal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Waal

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Waal?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Waal is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.