i

Waterhardheid Waal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Waal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Waal telt 100 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Waal hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Waal+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Lútzen Miedema - Rotterdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Waal

De ontvangst van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Waal waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Waal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Waal

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Waal?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Waal is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.