i

Waterhardheid Waarde

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Waarde. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Waarde is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Waarde biedt plaats aan 1.345 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Waarde hoort bij de gemeente Reimerswaal. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Waarde

U kunt een hardheid van 6,38 dH misschien "OK" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Waarde waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Waarde**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Waarde

Berekening voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Waarde?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Waarde is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.