i

Waterhardheid Waardenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Waardenburg. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Waardenburg is 7,30 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Waardenburg is een erg kleine woonplaats met 2.315 inwoners. Waardenburg is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Waardenburg

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,10 dH "OK" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,10 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Waardenburg waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,10 dH in Waardenburg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Waardenburg

Becijfering voor 7,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Waardenburg?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Waardenburg is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.