i

Waterhardheid Waardenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Waardenburg bedraagt ongeveer 7,10 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Waardenburg is 7,30 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Waardenburg is een kleine woonplaats met 2.315 inwonenden. Waardenburg ligt in de gemeente Neerijnen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Waardenburg

Mensen kunnen een hardheid van 7,10 dH "geen probleem" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Waardenburg objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,10 dH in Waardenburg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Waardenburg

Berekening voor 7,10 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Waardenburg?

Onthard water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Waardenburg is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH te reduceren.