i

Waterhardheid Waarder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Waarder. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Waarder is een kleine woonplaats met 1.675 inwoners. Waarder hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Waarder

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Waarder objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Waarder**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Waarder

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Waarder?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Waarder is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.