i

Waterhardheid Waarder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Waarder kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Waarder is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Waarder is een erg kleine woonplaats met 1.675 inwonenden. Waarder bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Waarder

U kunt hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Waarder waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Waarder**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Waarder

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Waarder?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Waarder is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.