i

Waterhardheid Waardhuizen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Waardhuizen kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 10,36 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Waardhuizen telt 235 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Waardhuizen hoort bij de gemeente Woudrichem. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Waardhuizen

Mensen kunnen hardheid van 10,36 dH "heel gewoon" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Waardhuizen waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 Duitse graden in Waardhuizen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Waardhuizen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Waardhuizen?

Een ieder beleeft volledig onthard kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Waardhuizen is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 10,36 naar 0 dH te verminderen.