i

Waterhardheid Waardhuizen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Waardhuizen ligt in de buurt van 10,36 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk per m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Waardhuizen telt 235 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Waardhuizen bevindt zich in de gemeente Woudrichem. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Waardhuizen+Woudrichem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Bart - Den Dungen
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Waardhuizen

Iemand kan een waterhardheid van 10,36 Duitse graden misschien "OK" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Waardhuizen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Waardhuizen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Waardhuizen

Becijfering voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Waardhuizen?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Waardhuizen is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH te verminderen.