i

Waterhardheid Waarland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Waarland minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Waarland is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Waarland is een kleine woonplaats met 2.535 inwoners. Waarland maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Waarland

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Waarland objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Waarland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Waarland

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Waarland?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Waarland is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.