i

Waterhardheid Waarland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Waarland. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Waarland is een kleine woonplaats met 2.535 inwonenden. Waarland maakt deel uit van de gemeente Schagen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Waarland

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Waarland objectief meten

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Waarland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Waarland

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Waarland?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Waarland is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.