i

Waterhardheid Waddinxveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Waddinxveen. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Waddinxveen is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Waddinxveen is een betrekkelijk kleine woonplaats met 25.215 inwonenden. Waddinxveen bevindt zich in de gemeente Waddinxveen. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Waddinxveen

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Waddinxveen waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Waddinxveen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Waddinxveen

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Waddinxveen?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Waddinxveen is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.