i

Waterhardheid Wadenoijen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

11,40 dH. Zo hard is het leidingwater in Wadenoijen. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalk.

Wadenoijen is een kleine woonplaats met 1.145 inwoners. Wadenoijen ligt in de gemeente Tiel. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Wadenoijen

Men kan een hardheid van 11,40 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 11,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Wadenoijen objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 11,40 Duitse graden in Wadenoijen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wadenoijen

Berekening voor 11,40 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Wadenoijen?

Onthard water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wadenoijen is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 11,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.