i

Waterhardheid Wadenoijen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

11,40 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Wadenoijen. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkdeeltjes.

Wadenoijen is een kleine woonplaats met 1.145 inwoners. Wadenoijen maakt deel uit van de gemeente Tiel. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Wadenoijen

U kunt waterhardheid van 11,40 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water van 11,40 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Wadenoijen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 11,40 dH in Wadenoijen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wadenoijen

Becijfering voor 11,40 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Wadenoijen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wadenoijen is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 11,40 naar 0 dH terug te dringen.