i

Waterhardheid Warder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Warder ligt in de buurt van 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Warder is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Warder biedt plaats aan 765 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Warder is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Warder

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Warder objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Warder**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Warder

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Warder?

Een ieder ondervindt onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Warder is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.