i

Waterhardheid Warmenhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Warmenhuizen. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Warmenhuizen is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Warmenhuizen telt 6.235 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Warmenhuizen maakt deel uit van de gemeente Schagen. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Warmenhuizen

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Warmenhuizen objectief duiden

Je kunt de mineralen in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Warmenhuizen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Warmenhuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Warmenhuizen?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Warmenhuizen is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.