i

Waterhardheid Warmenhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Warmenhuizen heeft een waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Warmenhuizen telt 6.235 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Warmenhuizen bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Warmenhuizen

Men kan hardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Warmenhuizen objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Warmenhuizen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Warmenhuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Warmenhuizen?

Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Warmenhuizen is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.