i

Waterhardheid Warmond

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Warmond ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Warmond biedt plaats aan 4.995 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Warmond bevindt zich in de gemeente Teylingen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Warmond

Iemand kan een hardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Warmond waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Warmond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Warmond

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Warmond?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Warmond is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.