i

Waterhardheid Warmond

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Warmond. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Warmond is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Warmond is een kleine woonplaats met 4.995 inwonenden. Warmond hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Teylingen.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Warmond

De betekenis van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Warmond objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Warmond**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Warmond

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Warmond?

Iedereen ervaart zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Warmond is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.