i

Waterhardheid Wassenaar

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Wassenaar bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wassenaar biedt plaats aan 25.645 inwonenden. Het is een relatief kleine woonplaats. Wassenaar bevindt zich in de gemeente Wassenaar. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Wassenaar

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH misschien "OK" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Wassenaar waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Wassenaar**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wassenaar

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Wassenaar?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in streken met hard water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wassenaar is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.