i

Waterhardheid Wassenaar

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Wassenaar. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Wassenaar is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Wassenaar biedt plaats aan 25.645 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Wassenaar ligt in de gemeente Wassenaar. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Wassenaar

De betekenis van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het boenen van de kranen accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Wassenaar waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Wassenaar**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wassenaar

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Wassenaar?

Iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wassenaar is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.