i

Waterhardheid Watergang

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Watergang ligt in de buurt van 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Watergang telt 405 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Watergang ligt in de gemeente Waterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Watergang

De betekenis van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Watergang objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Watergang**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Watergang

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Watergang?

Iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in oorden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Watergang is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.