i

Waterhardheid Watergang

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Watergang kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Watergang is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Watergang biedt plaats aan 405 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Watergang ligt in de gemeente Waterland. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Watergang

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Watergang objectief meten

Je kunt de mineralen in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Watergang**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Watergang

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Watergang?

Een ieder beleeft zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Watergang is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.