i

Waterhardheid Wateringen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Wateringen ligt in de buurt van 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Wateringen is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Wateringen biedt plaats aan 15.130 inwonenden. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Wateringen hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Wateringen

De betekenis van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Wateringen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Wateringen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wateringen

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wateringen?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wateringen is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.