i

Waterhardheid Wateringen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Wateringen. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Wateringen biedt plaats aan 15.130 inwoners. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Wateringen bevindt zich in de gemeente Westland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Wateringen

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Wateringen objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Wateringen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wateringen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Wateringen?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wateringen is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.