i

Waterhardheid Wemeldinge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het drinkwater in Wemeldinge. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wemeldinge is een kleine woonplaats met 3.035 inwonenden. Wemeldinge bevindt zich in de gemeente Kapelle. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Wemeldinge

Men kan hardheid van 6,38 dH misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Wemeldinge waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Wemeldinge**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wemeldinge

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Wemeldinge?

Iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wemeldinge is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.