i

Waterhardheid Wemeldinge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het water in Wemeldinge minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Wemeldinge is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Wemeldinge is een kleine woonplaats met 3.035 inwoners. Wemeldinge hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Kapelle.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Wemeldinge

De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 dH "OK" vinden en het schrobben van de douchekranen dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Wemeldinge waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Wemeldinge**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wemeldinge

Berekening voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wemeldinge?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wemeldinge is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.