i

Waterhardheid Werkendam

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Werkendam kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 10,36 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Werkendam telt 11.295 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Werkendam ligt in de gemeente Werkendam. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Werkendam

Iemand kan waterhardheid van 10,36 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 10,36 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Werkendam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Werkendam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Werkendam

Becijfering voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Werkendam?

Een ieder beleeft volledig onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Werkendam is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.