i

Waterhardheid Werkendam

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Werkendam. Dit noemen we behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Werkendam biedt plaats aan 11.295 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Werkendam bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Werkendam.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Werkendam

Men kan een waterhardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Werkendam objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 dH in Werkendam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Werkendam

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Werkendam?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Werkendam is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH te verminderen.