i

Waterhardheid Werkhoven

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Werkhoven kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,50 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Werkhoven is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Werkhoven is een erg kleine woonplaats met 2.305 inwoners. Werkhoven is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Bunnik.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Werkhoven

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Werkhoven waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Werkhoven**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Werkhoven

Rekensom voor 7,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Werkhoven?

Een ieder beleeft kalkvrij kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Werkhoven is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,50 naar 0 dH terug te brengen.