i

Waterhardheid Werkhoven

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Werkhoven heeft een waterhardheid van om en nabij 7,50 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Werkhoven is een kleine woonplaats met 2.305 inwonenden. Werkhoven maakt deel uit van de gemeente Bunnik. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Werkhoven

De ervaring van een bepaalde hardheid is erg subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Werkhoven waardevrij meten

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,50 Duitse graden in Werkhoven**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Werkhoven

Calculatie voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Werkhoven?

Praktisch iedereen beleeft zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Werkhoven is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 7,50 naar 0 dH te reduceren.