i

Waterhardheid Wervershoof

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Wervershoof. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Wervershoof telt 7.580 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Wervershoof ligt in de gemeente Medemblik. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Wervershoof

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Wervershoof waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Wervershoof**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wervershoof

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Wervershoof?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wervershoof is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.