i

Waterhardheid Wervershoof

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Wervershoof minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Wervershoof is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Wervershoof biedt plaats aan 7.580 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Wervershoof ligt in de gemeente Medemblik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Wervershoof

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Wervershoof objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Wervershoof**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wervershoof

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Wervershoof?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wervershoof is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.