i

Waterhardheid West-Graftdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in West-Graftdijk is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in West-Graftdijk is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

West-Graftdijk telt 685 inwoners. Het is een kleine woonplaats. West-Graftdijk bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid normering

Kaart van place+West-Graftdijk+Alkmaar

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Marina en Lucas - Alkmaar
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water West-Graftdijk

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid West-Graftdijk waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in West-Graftdijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid West-Graftdijk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in West-Graftdijk?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats West-Graftdijk is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.