i

Waterhardheid West-Graftdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in West-Graftdijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

West-Graftdijk is een kleine woonplaats met 685 inwonenden. West-Graftdijk ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater West-Graftdijk

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid West-Graftdijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in West-Graftdijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid West-Graftdijk

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in West-Graftdijk?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats West-Graftdijk is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.