i

Waterhardheid Westbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Westbroek heeft een waterhardheid van minimaal 6,10 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Westbroek is een zeer kleine woonplaats met 1.205 inwonenden. Westbroek ligt in de gemeente De Bilt. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Westbroek

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,10 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douche voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Westbroek waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,10 Duitse graden in Westbroek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Westbroek

Calculatie voor 6,10 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Westbroek?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westbroek is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,10 naar 0 dH te verminderen.