i

Waterhardheid Westbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Westbroek ligt rond 6,10 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Westbroek is 7,30 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Westbroek is een kleine woonplaats met 1.205 inwonenden. Westbroek hoort bij de gemeente De Bilt. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Westbroek

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,10 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water van 6,10 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Westbroek objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,10 Duitse graden in Westbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Westbroek

Becijfering voor 6,10 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Westbroek?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westbroek is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse graden terug te dringen.