i

Waterhardheid Westkapelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Westkapelle minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Westkapelle is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Westkapelle is een kleine woonplaats met 2.675 inwoners. Westkapelle maakt deel uit van de gemeente Veere. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Westkapelle+Veere

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Hans - Koudekerke
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Westkapelle

De betekenis van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Westkapelle waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Westkapelle**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Westkapelle

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Westkapelle?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westkapelle is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.