i

Waterhardheid Westkapelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de hardheid van het water in Westkapelle. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Westkapelle telt 2.675 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Westkapelle maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Westkapelle

Iemand kan waterhardheid van 6,38 dH wellicht "geen probleem" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Westkapelle waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 dH in Westkapelle**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Westkapelle

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Westkapelle?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westkapelle is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.