i

Waterhardheid Westknollendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Westknollendam kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Westknollendam is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Westknollendam biedt plaats aan 595 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Westknollendam hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Westknollendam+Zaanstad

"Review beoordeling: 10 uit 10"

GJ - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Westknollendam

De waarneming van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het ontkalken van de tegels aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Westknollendam objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Westknollendam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Westknollendam

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Westknollendam?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Westknollendam is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.