i

Waterhardheid Westknollendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Westknollendam heeft een waterhardheid van 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Westknollendam telt 595 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Westknollendam bevindt zich in de gemeente Zaanstad. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Westknollendam

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Westknollendam waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Westknollendam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Westknollendam

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Westknollendam?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westknollendam is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.