i

Waterhardheid Westmaas

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Westmaas heeft een waterhardheid van 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Westmaas is een kleine woonplaats met 2.090 inwoners. Westmaas bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Binnenmaas.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Westmaas

U kunt waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Westmaas objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Westmaas**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Westmaas

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Westmaas?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westmaas is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.