i

Waterhardheid Westmaas

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Westmaas minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Westmaas is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Westmaas biedt plaats aan 2.090 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Westmaas ligt in de gemeente Binnenmaas. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Westmaas+Binnenmaas

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Marie - Heinenoord
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Westmaas

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Westmaas objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Westmaas**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Westmaas

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Westmaas?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westmaas is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.