i

Waterhardheid Westwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het water in Westwoud minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Westwoud is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Westwoud biedt plaats aan 1.760 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Westwoud is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Westwoud

De indruk van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Westwoud objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Westwoud**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Westwoud

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Westwoud?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Westwoud is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.