i

Waterhardheid Westwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Westwoud heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Westwoud is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Westwoud telt 1.760 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Westwoud maakt deel uit van de gemeente Drechterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Westwoud

De waarneming van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de kranen dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Westwoud objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Westwoud**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Westwoud

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Westwoud?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westwoud is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.