i

Waterhardheid Westzaan

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Westzaan ligt rond de 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Westzaan is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Westzaan is een kleine woonplaats met 4.445 inwoners. Westzaan maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Westzaan+Zaanstad

"Review beoordeling: 9 uit 10"

R.J. - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Westzaan

De perceptie van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en dus het schrobben van de douchewand dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Westzaan waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Westzaan**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Westzaan

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Westzaan?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westzaan is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.