i

Waterhardheid Weteringbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Weteringbrug ligt in de buurt van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Weteringbrug is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Weteringbrug telt 375 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Weteringbrug maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Weteringbrug

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Weteringbrug objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Weteringbrug**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Weteringbrug

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Weteringbrug?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Weteringbrug is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.