i

Waterhardheid Weteringbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Weteringbrug heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Weteringbrug is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Weteringbrug is een zeer kleine woonplaats met 375 inwonenden. Weteringbrug bevindt zich in de gemeente Haarlemmermeer. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Weteringbrug

De waarneming van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Weteringbrug waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Weteringbrug**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Weteringbrug

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Weteringbrug?

Iedereen ervaart volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Weteringbrug is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.