i

Waterhardheid Wieringerwerf

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Wieringerwerf. Dit is tamelijk hard water. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Wieringerwerf is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Wieringerwerf is een kleine woonplaats met 6.105 inwonenden. Wieringerwerf ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Wieringerwerf

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Wieringerwerf waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Wieringerwerf**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wieringerwerf

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wieringerwerf?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wieringerwerf is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.