i

Waterhardheid Wieringerwerf

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Wieringerwerf ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wieringerwerf telt 6.105 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Wieringerwerf is onderdeel van de gemeente Hollands Kroon. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Wieringerwerf

De indruk van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Wieringerwerf objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Wieringerwerf**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Wieringerwerf

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wieringerwerf?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wieringerwerf is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.