i

Waterhardheid Wijdenes

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Wijdenes is 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Wijdenes is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Wijdenes is een kleine woonplaats met 1.375 inwoners. Wijdenes is onderdeel van de gemeente Drechterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Wijdenes+Drechterland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Kim - Venhuizen
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Wijdenes

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Wijdenes waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Wijdenes**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Wijdenes

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wijdenes?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijdenes is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.