i

Waterhardheid Wijdenes

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Wijdenes is om en nabij de 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Wijdenes is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Wijdenes is een erg kleine woonplaats met 1.375 inwonenden. Wijdenes bevindt zich in de gemeente Drechterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Wijdenes

Men kan hardheid van 6,00 dH wellicht "prima" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Wijdenes waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Wijdenes**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Wijdenes

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Wijdenes?

Iedereen ervaart volledig zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijdenes is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.