i

Waterhardheid Wijdewormer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Wijdewormer minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Wijdewormer is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Wijdewormer biedt plaats aan 1.765 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Wijdewormer bevindt zich in de gemeente Wormerland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Wijdewormer

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wijdewormer objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Wijdewormer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wijdewormer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Wijdewormer?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijdewormer is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.