i

Waterhardheid Wijdewormer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Wijdewormer. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Wijdewormer telt 1.765 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Wijdewormer hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wormerland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Wijdewormer

U kunt een hardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Wijdewormer objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Wijdewormer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wijdewormer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Wijdewormer?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wijdewormer is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.