i

Waterhardheid Wijk bij Duurstede

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Wijk bij Duurstede. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Wijk bij Duurstede telt 17.890 inwonenden. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Wijk bij Duurstede ligt in de gemeente Wijk bij Duurstede. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Wijk bij Duurstede

Men kan een hardheid van 7,50 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Wijk bij Duurstede objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,50 Duitse graden in Wijk bij Duurstede**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wijk bij Duurstede

Berekening voor 7,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Wijk bij Duurstede?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wijk bij Duurstede is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.