i

Waterhardheid Wijk bij Duurstede

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Wijk bij Duurstede. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Wijk bij Duurstede is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Wijk bij Duurstede telt 17.890 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Wijk bij Duurstede ligt in de gemeente Wijk bij Duurstede. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Wijk bij Duurstede

Mensen kunnen hardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Wijk bij Duurstede waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 dH in Wijk bij Duurstede**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wijk bij Duurstede

Becijfering voor 7,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Wijk bij Duurstede?

Een ieder ervaart volledig onthard water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wijk bij Duurstede is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.