i

Waterhardheid Wijk en Aalburg

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Zo hard is het leidingwater in Wijk en Aalburg. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Wijk en Aalburg is een kleine woonplaats met 6.290 inwoners. Wijk en Aalburg bevindt zich in de gemeente Aalburg. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid meter

Kaart van place+Wijk en Aalburg+Aalburg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Sebastiaan - Oudenbosch
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Wijk en Aalburg

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wijk en Aalburg waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 dH in Wijk en Aalburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wijk en Aalburg

Becijfering voor 10,36 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Wijk en Aalburg?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijk en Aalburg is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.