i

Waterhardheid Wijk en Aalburg

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Wijk en Aalburg ligt in de buurt van de 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Wijk en Aalburg telt 6.290 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Wijk en Aalburg bevindt zich in de gemeente Aalburg. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Wijk en Aalburg+Aalburg

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Fam Doorduin - Bergen op Zoom
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Wijk en Aalburg

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 10,36 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Wijk en Aalburg objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 10,36 dH in Wijk en Aalburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Wijk en Aalburg

Calculatie voor 10,36 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Wijk en Aalburg?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wijk en Aalburg is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te verminderen.